Вести
Северна Македонија извлечена во Група Б, 1 натпревар против Естонија  10-09-2019
       
 Горазд Србљак       Димитар Грабул       Лука Андонов       Берк Бугариќ  Чедомир Јовановски  Владимир Томиќ

Дејвис Куп репрезентацијата на Северна Македонија, отпатува на 09.09.2019 во Атина, Грција, каде ќе ги одигра натпреварите во Третата Европска Група, во периодот од 11.09-14.09.2019 година.

Оваа година нашата држава ќе ја претставуваат:
1. Горазд Србљак
2. Димитар Грабул
3. Лука Љубен Андонов
4. Берк Бугариќ
5. Чедомир Јовановски- капитен
6. Владимир Томиќ- асистент тренер

Денес со почеток во 12:30  часот локално време беше извршено извлекување и Северна Македонија е извлечена во Групата Б каде носител е Естонија, заедо со Црна Гора и Латвија.

Б

Држава

1

2

3

4

1.

EСТОНИЈА- РАНГ 67

 

 

 

 

2.

ЛАТВИЈА- РАНГ 71

 

 

 

 

3.

ЦРНА ГОРА- РАНГ 78

 

 

 

 

4.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА- РАНГ 79

 

 

 

 Утре првиот натпревар го играме против репрезентацијата на Естонија, која е 1 носител во нашата група. Секој ден натпреварите ќе започнуваат во 11 часот, локално време.


Група А

А

Држава

1

2

3

4

1.

ЛУКСЕМБУРГ- РАНГ 65

 

 

 

 

2.

ПОЛСКА –РАНГ 69

 

 

 

 

3.

MОНАКО- РАНГ 74

 

 

 

 

4.

ГРЦИЈА- РАНГ 85

 

 

 

 


НОМИНАЦИИ

НОСИТЕЛИ и групи за извлекување

 

ГРУПА А 

ГРУПА Б

 

 

1 и 2 носител

Луксембург носител Група А и Естонија носител група Б

ЛУКСЕМБУРГ- РАНГ 65

Chris Rodesch-176 – ITF јуниорски

Tom Diederich- 1438-ATP двојки

Ugo Nastasi- (најдобар ранг 488)

Christophe Tholl(најдобар ранг 1639)

Captain Gilles Muller (LUX)

 

EСТОНИЈА- РАНГ 67

Jurgen Zopp – 431-ATP

Vladimir Ivanov  802-ATP

Kristjan Tamm- 910-ATP

Kenneth Raisma- 1220-ATP

Captain Ekke Tiidemann (EST)

 

 

1 група нации кои ќе бидат извлекувани една во Група А а друга во Група Б

ПОЛСКА –РАНГ 69

Hubert Hurkacz – 35 ATP

Kamil Majchrzak 94  ATP

Lukasz Kubot  4 ATP двојки

Marcin Matkowski 453 ATP двојки

Captain Radoslaw Szymanik (POL)

 

ЛАТВИЈА- РАНГ 71

Martins Podzus - 438 ATP

Robert Strombachs 534сингл/394 двојки ATP

Arturs Lazdins 1537 сингл/1023 двојки ATP

Janis Podzus 1537сингл и 567 двојки ATP

Captain Deniss Pavlovs (LAT)

 

2 група нации кои ќе бидат извлекувани една во Група А а друга во Група Б

MОНАКО- РАНГ 74

Hugo Nys -417 ATP

Lucas Catarina- 464 ATP

Romain Arneodo   88 ATP двојки

Benjamin Balleret - (најдобар ранг 204 сингл /135 двојки )

Captain Guillaume Couillard (MON)

 

ЦРНА ГОРА- РАНГ 78

Ljubomir Celebic 832 ATP

Igor Saveljic  1340 ATP

Rrezart Cungu  1619 ATP

Mario Aleksic 946 – ITF јуниорски

Captain Balsa Milosevic (MNE)

 

3 група нации кои ќе бидат извлекувани една во Група А а друга во Група Б

ГРЦИЈА- РАНГ 85

Stefanos Tsitsipas- 8 ATP

Michail Pervolarakis  461 ATP

Markos Kalovelonis- 713 ATP

Petros Tsitsipas- 1598 ATP

Captain Dimitris Chatzinikolaou (GRE)

 

 

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА- РАНГ 79

Gorazd Srbljak  868 ATP

Dimitar Grabul (најдобар ранг505 сингл/893 двојки )

Luka Ljuben Andonov-1285 – ITF јуниорски

Berk Bugarikj - 951 – ITF јуниорски

Captain Chedomir Jovanovski (MKD)

 

Четири нации: Првата и втората од Групата А и првата и втората од групата Б, ќе се пласираат во play off атпреварите во 2020 година, а две нации кои ќе бидат последни во групите ќе испаднат во 4 Европска зона во 2020 година.

Во Сабота ќе се игра вкрстено помеѓу репрезентациите на двете Групи А и Б:

1 место група А против 1 место група Б

2 место група А против 2 место група Б

3 место група А против 3 место група Б

4 место група А против 4 место група Б

 

Назад
Спонзори
ITF
Tennis Europe
ATP
WTA
Davis Cup
FedCup