Вести
Лина -спортистка на годината  26-12-2016


Најдобро рангираната македонска тенисерка Лина Ѓорческа е избрана за спортистка на годината во 2016 година.
Таа оваа награда ја доби благодарејќи на огромните успеси кои таа ги постигна во 2016 година.

Да се потсетиме:

Спортистка на Годината, ЃОРЧЕСКА Лина, родена 03.08.1994 година, члена на ТК Југ-Скопје, Фед Куп репрезентативец, моментално го зазема  206 место поединечно на ВТА ранг листата (најдобар пласман 200 место на 24.11.2016 Година). За разлика од минатата година, која ја заврши на 327 место, Лина оваа година поединечно на ВТА листата има напредувано цели 121 места . Во игра на двојки  во моментов е на 129 место, што е и нејзин најдобар пласман, за разлика од минатата година кога Лина заврши на 268 место, Лина има напредувано за цели 139 места на ВТА ранг листа во двојки. Лина во 2016 година има одиграно 22 ИТФ  и ВТА професионални турнири и има остварено поединечно  51 победа и 21 пораз, а во игра на двојки има 51 победи и 12 порази. Нејзини најдобри резултати се следниве:

Поединечно

-          Победник, 1 во место во Анталија, Турција 10.000 УСД, од 19-24 Јануари 2016 година,

-          Полуфинале, 3 место во Истанбул, Турција 50.000 УСД, од 12-16 Април  2016 година,

-          Победник, 1 во место во Маниса, Турција 10.000 УСД, од 25-30 Април 2016 година,

-          Победник, 1 во место во Штудгард, Германија 25.000 УСД, од 28.06-03.07.2016 година,

-          Финалист, 2 ро место во Торино, Италија  25.000 УСД, од  05-08 Јули 2016година,

-          Стигна до Полуфинале,   во Бурса, Турција 50.000 УСД, од 12-17 Јули  2016 година, но поради немилите настани во Турција, турнирот беше прекинат,

-          Учество на Квалификации  Гранд Слем УС Опен 2016 Година, од 22-28 Август 2016 година,

-          Полуфинале, 3 место во Добрич, Бугарија 25.000 УСД, од 13-18 Септември.   2016 година,

 

    Игра во Двојки

-          Победник, 1 во место во Анталија, Турција 10.000 УСД, од 19-24 Јануари 2016 година,

-          Финалист, 2 ро место во Беинаско, Италија  25.000 УСД, од  22-27 Февруари 2016 година,

-          Финалист, 2 ро место во Ходмезовасархели, Унгарија  25.000 УСД, од 30.05-04.06. 2016 година,

-          Финалист, 2 ро место во Падова, Италија  25.000 УСД, од  07-12 Јуни 2016 година,

-          Победник, 1 во место во Сегед, Унгарија  50.000 УСД, од 13-18 Јуни 2016 година,

-          Победник, 1 во место во Штудгарг, Германија 25.000 УСД, од 28.06-03.07.2016 година,

-          Финалист, 2 ро место во Торино , Италија  25.000 УСД, од  05-08 Јули 2016 година,

-          Победник, 1 во место во Добрич, Бугарија 25.000 УСД, од 13-18 Септември   2016 година,

-          Победник, 1 во место во Саинт-Мало, Франција  50.000 УСД, од 19-25 Септември  2016 год.

-          Победник, 1 во место во Валенсија, Шпанија  25.000 УСД, од 21-27 Ноември   2016 година.

Ти благодариме Лина и ти посакуваме 2017 да ти биде исполнета со успеси на сите полиња

Назад
Спонзори
ITF
Tennis Europe
ATP
WTA
Davis Cup
FedCup